Frukostseminarium om lärarutbildning och digitalisering

I morse arrangerade Berättarministeriet ett frukostseminarium där en undersökning om digitalisering presenterades.

Morgonen inleddes av Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet. Därefter tog Anders Lindholm, VD på Demoskop vid för att berätta om undersökningen som gjorts bland lärarstudenter om lärarutbildning och digitalisering.

Kvinna står på och pratar till höger om ett runt ståbord, bild i bakgrunden med barn som läser och texten Berättarministeriet ovanpå

Av de svaranden i undersökningen tycker tre av tio att digitaliseringen är hög. Huvudsakligen var svaren gällande det digitala i utbildningen positiva. Men det fanns ett mått av allmän kritik att lärarstudenter förbereds dåligt inför att utbilda, både vad gäller digitalt och över lag.

Sammanfattning från undersökningen:

Växande obalans

  • Tendens att uppfatta kraven på inläsning som något höga, medan det snarast är ett underskott på mängden lärarledda lektioner och på arbete med digitala hjälpmedel.
  • Störst kritik bland de som gått lång tid i sin utbildning.

Digitaliseringen i underkant

  • Förberedelserna för att bedriva digitaliserad utbildning är dåliga enligt hälften.
  • Sex av tio efterlyser en ökad digitalisering på skolan, en av tio motsätter sig en sådan utveckling.

Alltjämt försteg för tryckta texter

  • Textinläsning sker främst via tryckta källor, föredras framför digitala.
  • Få föredrar att läsa texterna digitalt.

Innan morgonen avslutades så blev det ett intressant panelsamtal med Carl Lindén, styrelseledamot Lärarnas Riksförbunds studerandeförening, Olle Burell, skolborgarråd Stockholm stad och Stefan Stenbom, forskare och utbildningsansvarig i nätbaserad utbildning.

Tydligt ledarskap

Samtalet handlade en del om vikten av ledarskap vilket inte ska underskattas. Skolledarna ska vara med i utvecklingen, den kan inte vara beroende av enskilda eldsjälar. Även det självklara med digitaliseringen kom fram. ”Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras” som Olle Burell uttryckte det.

Det påpekades också att källkritik är med i läroplanen vilket är viktigt i samband med digitaliseringen. Olle Burell tackade regeringen för att ha infört detta och det är något vi ska vara glada för. Det är verkligen välbehövligt och viktigt.

Undervisning lärarens viktigaste verktyg

Anna Ekström, Gymnasie- och kunskapslyftsminister, var den avslutande punkten som förutom att hålla med om och lyfta digitaliseringens viktiga roll även hyllade lärarna och deras betydelse. Att lärare är ett akademiskt yrke, ett yrke som har sin grund i hantverk. Att undervisning är lärarens viktigaste verktyg. Ett mycket välformulerat uttalande från Anna var att “Ska skolan förbereda för livet ska den förbereda för det digitala livet. Punkt”.

Bra där och tack Berättarministeriet för en bra morgon, digitaliseringen i skolan är viktig, välbehövlig och samtidigt omgärdad av många frågetecken och osäkerhet från lärare. Det har jag fått höra många gånger under arbetet med lärare i referensgruppen i arbetet med Quirkbot som är del av Vinnovas satsning att digitalisera svenska skolan.

SparaSpara

SparaSpara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s