En stark kväll för feminism och mänskliga rättigheter

Tidigare i veckan inföll internationella dagen för kvinnorättsförsvarare och i samband med detta lanserades en skrämmande rapport från Kvinna till kvinna. Rapporten ‘The State of Women Human Rights Defenders 2023’ kastar ljus över en global trend av feministhat.

Rapporten visar att över 75 procent av kvinnorättsförsvarare utsätts för hot och hat, en ökning som är avsevärd på bara två år. I den förra kartläggningen 2021 var samma siffra cirka 60 procent. Även i Sverige märks detta hot mot feminister och HBTQI-rättsaktivister. Rapporten ger oss en inblick i den ökade utsattheten, en oroande trend minst sagt.

I en värld där hot och hat ökar är det viktigt att hålla hoppet levande. Som en aktivist från Nicaragua uttrycker det, ”Hopp och motstånd går hand i hand.” Vi behöver visa att vi står tillsammans med alla kvinnorättsförsvarare som fortsätter kämpa mot maktstrukturer världen över.

Solidaritet och gemensam kamp

Att vi visar solidaritet är viktigt. Även om det kan kännas litet att vi i Sverige delar vår oro, höjer våra röster och förespråkar den här kampen mot våld mot kvinnor, är det inte obetydligt.

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna, lyfte detta vid en inspirationskväll de anordnade i samband med rapportsläppet. Där nämnde hon att de i sitt arbete runt om i världen får höra hur det stärker kvinnor att vi vet och engagerar oss i deras öden och utsatthet.

Petra kommenterade även rapporten som visar en negativ utveckling under flera år vad gäller kvinnorätts- och HBTQI-aktivisters säkerhet. ”Årets kartläggning visar en skrämmande ökning. Tre av fyra aktivister säger att de tar emot hot och hat för sitt engagemang”, sa Petra Tötterman Andorff.

Seven – kraftfull dokumentärpjäs om mod och kamp

Under inspirationskvällen spelades ”Seven”, en hyllad dokumentärpjäs som lyfte fram verkliga berättelser från sju kvinnor som kämpat för välbefinnandet för kvinnor, familjer och barn runt om i världen. Pjäsen var en emotionell resa genom olika delar av världen, där varje kvinnas berättelse kretsar kring kampen för rättvisa och mänskliga rättigheter.

Engagerande, och vissa rent vidriga, berättelser om många kvinnors vardag runt om i världen. En kraftfull upplevelse som ger röst åt kvinnor som kämpar mot övergrepp och förtryck, och som samtidigt utmanar oss att reflektera över vår egen roll i att främja jämställdhet och rättvisa.

En stark upplevelse framförd av några av Sveriges främsta feministiska röster; Ala Riani, Clara Henry, Linnéa Claeson, Stina Wollter, Eva Röse och Elaf Ali.

Rapporten The State of Women Human Rights Defenders 2023 visar hur viktigt det är att vi engagerar oss i frågan. Vi behöver tillsammans delta i kampen för en värld där kvinnor och HBTQI-personer kan leva fritt från hot och hat. Det borde vara självklart att alla ska kunna leva ett liv med lika rättigheter och utan fruktan.

Tack Kvinna till Kvinna för det ovärderliga arbete ni utför och för en minnesvärd kväll.

Inledande foto från Kvinna till Kvinna, foto Lara Končar.


Lämna en kommentar