Kampen fortsätter: sex år av #metoo

I anslutning till årets #metoodag arrangerade Storasyster en gala för att uppmärksamma att det är sex år sedan #metoorörelsen exploderade över världen. Vid galan delades även priset Årets Storasyster ut. Det blev en minst sagt kraftfull eftermiddag som satte ljuset på en del av de åtgärdspunkter vi har gällande arbetet mot sexism och övergrepp.

Sex år har gått sedan #metoo briserade, och även om det har skett vissa framsteg så är kampen mot sexism och övergrepp långt ifrån över. Gamla normer som upprätthåller skadliga beteenden och sexism måste bekämpas. Vi behöver en feministisk agenda som inte tolererar att övergrepp och förtryck får fortsätta.

Feminismens väsentliga roll

Skådespelaren Sofia Helin, en av de tongivande rösterna vid #metoo-starten i Sverige och en av initiativtagarna till uppropet #tystnadtagning, betonade vikten av att fortsätta använda ordet “feminism”. Sofia Helin uppmanade alla som innehar makt att inte undvika begreppet feminism.

Skådespelaren Sofia Helin och Amie Bramme Sey, galans konferencier.

Detta blev tydligt när Amie Bramme Sey, som var konferencier under galan, frågade justitieminister Gunnar Strömmer (M) om han var feminist. Han svarade att han inte sagt att han är det då han ansåg att det räckte med att vara liberal. I en lång utläggning berättade han att han har kommit fram till att det blir för komplicerat. “Om man menar med att vara feminist är att alla människor har lika värde och att försöka motverka ojämlikheter och att alla inte är fria, då är det mycket enklare att svara ja”. Så numera svarar Gunnar Strömmer ja på frågan om han är feminist.

Dock en betydande avvikelse från den politik som förs; Sofia Helin uppmanade till att tala klarspråk. Att vi måste fortsätta benämna saker för vad de verkligen är, att erkänna att det finns ett behov av en feministisk agenda. Politikerna måste här ta detta ansvar!

Lagen som brister

Ett exempel är regeringens påstådda fokusskifte från förövare till brottsoffer. För att det ska bli verklighet måste ändringar ske i lagstiftningen, särskilt när det gäller rätten till målsägarbiträde. Idag är det stora brister på den punkten, något som advokat Elisabeth Massi Fritz betonade när hon stod på scen. 

Elisabeth Massi Fritz påpekade bristerna i lagstiftningen som påverkar brottsoffer negativt. En målsägande som har ett målsägarbiträde i tingsrätten har inte automatisk rätt till samma företrädare om fallet överklagas till hovrätten. Idag får majoriteten avslag. Det här är ett svek! I synnerhet som det är så att den tilltalade får behålla sin försvarsadvokat under hela processen. De nuvarande villkoren och förutsättningarna favoriserar den som misstänks för brott framför offret, som redan möter motstånd i rättssystemet. 

Det är givetvis helgalet och vi får hoppas att regeringen tar ställning för ändring av detta. För det är verkligen nödvändigt med förändringar. När Magdalena Andersson (S), partiordförande, fick frågan hur politiken förändrades i samband med #metoo för sex år sedan betonade hon hur synen på problematiken med sexism och övergrepp kom att förändras. Det gick från att vara betraktat som något individuellt till att omfatta hela samhället. Det blev tydligt att det inte är ett individuellt problem utan ett strukturellt problem i vårt samhälle. Det är något vi måste komma ihåg! Vi har ett samhälle som dömer offer istället för att fokusera på handlingen och arbeta för att ändra de normer och den samhällsstruktur som tillåter övergrepp och våld mot kvinnor.

Kunskapshöjning är nödvändig

Vid den tiden var Magdalena Andersson finansminister. Hon blev stärkt av att vara del av en uttalat feministisk regering som ville ta i tu med de här strukturerna, vilket är viktigt att arbeta för att förändra. Hon nämnde betydelsen av samtyckeslagstiftningen som ett viktigt steg, men betonade också att vi fortfarande behöver öka kunskapen. Och där satte hon fingret på något viktigt och som det är ett extremt stort behov av – kunskapshöjande insatser. Kunskapen och kompetensen om detta i offentliga myndigheter och i näringslivet är fortfarande på tok för låg. Utbildningsinsatser är avgörande för att effektivt bekämpa dessa problem.

Kunskap och utbildning var något som återkom i motiveringen av Årets Storasyster som korades vid galan. Priset tilldelades Gun Heimer för sin livslånga gärning för personer utsatta för sexuellt våld. Gun Heimer är professor och gynekolog och har sedan 1994 arbetat med att främja kvinnors hälsa med inriktning mot våld och sexuella övergrepp.

Professor Gun Heimer tilldelades priset Årets Storasyster.

Juryns motivering löd: “Årets Storasyster har i sitt arbete förespråkat vikten av kunskap och utbildning om våld, placerat ansvaret på en strukturell nivå, verkat för att ge verktyg till yrkesverksamma och underlättat samverkan mellan olika myndigheter. Hon har medverkat till framtagandet av ett nationellt handlingsprogram för hälso- och sjukvårdens omhändertagande av utsatta och tidigt belyst vikten av att våga fråga om våldsutsatthet. Gun Heimer tilldelas utmärkelsen Årets Storasyster för sin livslånga gärning för Storasysters målgrupp. Det arbete som Gun utfört har gjort skillnad och kommer att ha stor framtida effekt för personer som utsätts för sexuellt våld”.

I sitt tacktal sa Gun Heimer “låt oss tillsammans fortsätta arbeta med frågan” och det är precis vad vi måste göra så länge mäns våld mot kvinnor fortsätter. Vi måste sätta press på politiken och kräva att fler tar dessa frågor på allvar. Det är direkt upprörande att så lite sker, att ett så omfattande våld fortgår dagligen i så stor skala men ändå negligeras på det vis som sker idag. 

Ilskan som drivkraft

En blir helt enkelt förbannad när en tänker på det. Ilskan är i och för sig en stark drivkraft. Som Magdalena Andersson så kraftfullt uttryckte det: “Ni brukar kalla mig arga Andersson, och det är rätt. Jag är skitförbannad!” sa hon. En ilska över att det 2023 fortfarande är av betydelse om du föds som man eller kvinna för vilka förutsättningar du får i livet.

–Hur kan vi inte ha kommit längre? Det handlar om att man tjänar flera miljoner mer om man föds till kille än till tjej. Och vi pratar om strukturer, det är bara ett exempel på att vi är långt ifrån jämställdhet i vårt land. Och det vi såg under metoo, det var män i maktställning som använde den maktställningen mot kvinnor i sin närhet. Vi måste få ett jämställt samhälle! Det finns det ingen annan väg framåt och då kan vi inte ha det som vi har det nu … Vi måste få ett jämställt samhälle, det är helt grundläggande för att vi ska kunna leva i en rättvisare värld och också för att de strukturer vi har börjat prata om, att den normförskjutning som behöver ske, är en förutsättning för att vi ska få ett jämställt samhälle i vårt land, avslutade Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson (S) partiordförande & Gunnar Strömmer (M) justitieminister

Så otroligt väl talat! Sex år av #metoo har visat att kampen mot sexism och övergrepp är långt ifrån över. Låt oss alla inse behovet av ett kraftfullt arbete för att ändra normer och strukturer och sträva mot ett jämställt samhälle. Då kommer vi dessutom automatiskt att närma oss fler av våra hållbarhetsmål.

Galans musikboost: Julia Frej

Ett stort grattis till Gun Heimer, tack för ditt otroliga arbete! Tack även till Storasyster och Dramaten för en stärkande eftermiddag, och Julia Frej för magisk musik. Vill även säga tack till alla fantastiska kämpar som fanns på plats. Det är sällan en har så många givande samtal med drivna, kunniga människor som jag fick chans till vid det här tillfället. Stärkande konversationer irl, magiskt! Nu fortsätter vi kampen! 💪🏽🔥❤️

En riktig boost att få chans att tala med dessa enastående personer! Annika Strandhäll, Katarina Wennstam & Elin Ek.

Lämna en kommentar