Socialt ledarskap, hållbara affärsmodeller

Oktober är här och hösten har kommit med besked. Vill man få lite sommarkänsla och pepp på ledarskap och entreprenörsanda kan man backa tiden genom att lägga örat mot Sommar i P1.

Framtidens ledarskap där hållbarhet för både miljö och människa finns i fokus ligger framför oss. Vi har mycket att vinna på att lyfta dessa faktorer, socialt ledarskap borgar för en tillväxt som leder längre. Magnus Böcker, VD för SGX, börsen i Singapore talade i sitt sommarprat om valuta, börser och entreprenörsanda men även social utveckling och miljö.

Arbeta efter hållbara värderingar

Utveckling och miljö går hand i hand och ur ekonomiskt perspektiv så måste man om man tänker det minsta långsiktigt arbeta efter hållbara värderingar. Magnus påpekade att vi har begränsat med tid på oss för att ta tag i de utvecklingsfrågor som världen står inför. Helt klart är att vi inte oroar oss och gör tillräckligt för att komma till rätta med både jordens och människors hälsa. Dock upplever många oro och det finns inte anledning att spä på denna utan istället lyfta de möjligheter som står framför oss men givetvis inte glömma vårt eget ansvar. Vill man få hoppfull pepp så ska man om man inte redan gjort det lyssna på Johan Rockströms fantastiska sommarprat.

Det är spännande att se hur utvecklingen går framåt och hur nya vattenreningsmetoder kan hjälpa hundratals miljoner människor att få rent vatten. Inom energiområdet kommer det förnybara få en större plats och bidra till att vi får energi från säkra och miljövänliga källor. En viktig utveckling men det handlar även om konsumtionen. Den nämnde Magnus med den krassa summeringen att vi inte har resurser att förse alla med bilar, fossila bränslen eller proteiner i form av kött och fisk. ”Vi byggde upp vårt välstånd på premisser som inte håller för alla utan något måste till för att alla ska få vara med. Detta är dubbelt orättvist eftersom de som kommer att få betala mest är de som haft minst att göra med orsaken till våra problem.”

Jämställdhet

Han berättade att han är med i DAC Diversity Action Committee där målet är att dubbla antalet kvinnor i bolagsstyrelser de närmsta fem åren. Det finns många som jobbar med detta men det är en som har avgörande ansvar för en långsiktig hållbar utveckling och det är börsen. Börsen måste fortsätta att öka kraven på att företagen redovisar sin verksamhet så att det blir tydligt att de som inte bedriver långsiktigt hållbar verksamhet får det svårare att finansiera den.

Om de gjort ett bra jobb ser man först längre fram men det ser positivt ut då det i juli i år togs ett stort steg då man beslutade om ett nytt ramverk för hur hållbara investeringar ska ske världen över. Låt oss hoppas att detta även sker på jämställdhetsfronten.

Ledarskap

Gott ledarskap och viljan att ständigt göra något nytt leder långt. Magnus avslutade sitt program med en framtida uppmaning: ”I våra minnen var det kanske bättre förr men i verkligheten måste vi se till att det blir bättre framöver.” Låt oss göra det!

En annan person som talade om ledarskap var Magdalena Gerger, VD och koncernchef på Systembolaget. Intressant ur flera perspektiv, om att vara kvinnlig ledare, men även om ansvaret kring att vara chef på ett bolag med en produkt som man faktiskt inte ska sälja så mycket som möjligt av. Hennes sätt att leda personal till att känna sig inkluderande känns inspirerande, ett socialt ledarskap.

En annan typ av ledarskap med sin grund i entusiasm och inspiration bjöd Siavosh Derakhti på. Hans berättelse om hur han förändrades efter en resa till Auschwitz och efter det har arbetat mot antisemitism och främlingsfientlighet gav prov på vad socialt ansvarstagande och engagemang kan bidra till. Ett arbete han belönats med Raoul Wallenberg-priset för.

Hållbarhet

Framtidens ledarskap har ett par faktorer som är av högsta vikt; det sociala och hållbara. Både vi människor och vår planet behöver en social omsorg som inte genomsyrat verksamheter tidigare men som vi nu går mot. Företag behöver gå över till cirkulär ekonomi med integrerat hållbarhetsarbete för miljöns skull och kan samtidigt bygga sitt varumärke och därmed stärka sin ställning för framtiden. Socialt ledarskap där fokus även finns på människan i företaget blir än mer naturlig när man fokuserar på att göra sitt företag hållbart. De värdena hänger samman. Läs gärna om fem kommunikationstrender inom hållbarhet här och om socialt ansvarstagande här.

Delar av denna text har tidigare publicerats i inlägget Hållbar entreprenörsandaVego Eco.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s