Andelen kvinnor i högsta ledningen

Grant Thorton presenterade förra veckan en undersökning om jämställdhet som genomförts i 35 länder. 5 504 intervjuer har gjorts varav 475 i Sverige och detta med bolag i storleksordningen 50 – 500 anställda.

Det som presenterades var både bra och dåligt. Bra att det går åt rätt håll men direkt sorgligt vilka dåliga siffror det är på en andra håll. I Sverige är endast 28 procent kvinnor i företagsledningarna vilket dock är en uppgång med två procent från 2014. Bäst på listan är Ryssland och sämst är Japan, precis som tidigare år.

Så hur ser det ut bland chefer då? Av säljcheferna är 7 av 100 kvinnor och VD 11 av 100. HR som brukar ses som ett kvinnodominerande yrke är lite bättre med 27 av 100 men knappast vad en kunde önskat.

Bra business

Det är bra business att ha ett jämlikt bolag. Detta tillsammans intressanta erfarenheter var Marianne Dicander Alexandersson på plats för att diskutera utöver resultatet från undersökningen. Hon påpekar att vi aldrig kan vara nöjda förrän vi är framme vid målet men att det bra att det går åt rätt håll. En får aldrig nöja sig för då händer det ingenting.

Viktigast enligt Marianne är att få jämlik styrelse men å andra sidan är det i ledningen som action sker, det är där det verkligen händer. Detta är något som är återkommande när en talar om ledarskap och jämlikhet. Oavsett vad en tror är viktigast så har både styrelse och ledning avgörande betydelse och båda ska även vara jämlika. Både ledning och styrelse ska arbeta för ett jämlikt klimat och därmed har alla i ledande befattning ansvar att jobba för det.

Normer och kultur

Jämställdhet är inte bara en siffra utan det är även hur en behandlas i gruppen. För att uppnå verklig jämställdhet är det viktigt att alla är med, att alla respekteras. Kultur är vad en tillåter påpekade Marianne och då kommer en in på normer. Ledarna har stort ansvar för att forma företagets kultur. (Mer om normer inom ledarskap och jämlikhet behandlades på WIT2015, summering från det finns här.)

En förlängning gällande norm och kultur är kvinnors eget sätt att se på sig själva, likaså männen. Det är allmänt känt att män i regel överdriver i sitt cv och vad de kan eller har presterat medan kvinnor tvärtom har en tendens att underskatta sig själva. Istället för att lyfta bra saker som en följd av sin egen kompetens se det som tur och tillfälligheter. Detta kom upp även vid detta seminarium där Marianne började tala om olika tillfällen som varit steg i hennes karriär, tillfällen som givits och som kan ses som slumpen.

Men jag tycker inte om den formuleringen. En man skulle aldrig kalla karriärsteg för slump, för dem är det resultatet av deras arbete. En person som presterar bra ges möjligheter och att det skulle vara slump varje gång för kvinnor men beroende på kompetens för män kan knappast vara riktigt. Dock kan självfallet slump och tur visa sig genom livet ändå, att en stöter på en viss person vid rätt tillfälle men att systematiskt se sina prestationer som slump är något kvinnor måste lägga åt sidan. Precis som att kvinnor behöver stötta, återigen fick vi höra en kvinnlig ledare påpeka detta; ”Vi kvinnor måste bli generösare mot varandra”.

Rekrytering

Vi bör även tänka på utformningen av annonser för att nå en jämlik rekrytering. En del annonser utformas som att en man söks och kvinnor vill därför inte söka tjänsten. Två problem i ett. Och vidare i rekryteringsprocessen så finns det en syn på att män är bättre lämpade som ledare än kvinnor, de förutfattade meningar och normer som precis nämndes att kvinnor och män kan ha på sig själva, de finns även hos rekryterare.

Marianne berättade om ett skrämmande exempel där man skulle rekrytera en VD. De hade tre tänkbara kandidater, de två som de ansåg mest lämpade var kvinnor men de skulle presentera en man och en kvinna så trots att kvinnorna var bättre fick en strykas. Kvar en man och en kvinna varpå de bytte namn på dem. När de hörde vad de gjort var det självklart vem man skulle välja, mannen var inte alls så stark kandidat, hade det varit en kvinna med de kvalifikationerna hade hon sorterats bort direkt.

Även om siffrorna i undersökningen kan tyckas låga så går det ändå framåt och det känns som att det är ett ständigt aktuellt ämne. Till exempel var jag för någon vecka sedan på ett seminarium i samband med releasen av boken Bortom glastaket där det framkom många intressanta åsikter, läs gärna uppföljningen från det här. Ledare och rekryterare har ett stort ansvar, men vi alla kan bidra genom att peppa kvinnor och lämna gamla invanda och unkna normer bakom oss.

SparaSpara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s