#metoo-uppropens krav för ett tryggare Sverige

Som uppföljning och fortsättning på höstens #metoo-rörelse har vi, 65 olika upprop, formulerat och överlämnat sju åtgärdsförslag till jämställdhetsministern.

Massor av kvinnor i en trappa, alla med svarta tröjor med vid ruta på bröstet. I rutan en # och handskriven text

Klick here for an English version

Tisdag den 6 mars framfördes kraven i en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter. Bakom artikeln och kraven står upprop från olika sektorer, yrkesgrupper, etniciteter och funktionsvariationer. Tillsammans har vi arbetat fram dessa för att få ett tryggt och jämställt samhälle utan sexism, trakasserier och diskriminering.

#metoo-rörelsen är historisk och välbehövlig. Den belyser ett stort problem, inte bara inom filmindustrin eller någon annan specifik bransch, utan samhället över lag. En osund samhällsstruktur där kvinnor har tvingats leva sina liv med en alltid pågående sexism, vara rädda, vara beredda på sexuella trakasserier, att inte bli lyssnade på, hotade till tystnad. Men det måste få ett stopp. Vi kommer inte vara tysta längre.

Vid överlämnandet talade några personer från de olika uppropen där de berättade om vittnesmål och en del av de behov som är mest akuta. Det var så starkt och fint berättat, fasansfulla berättelser i en sal full med kärlek och styrka från alla medsystrar som var på plats på Historiska museet. Denna gemenskap är mäktig och jag är glad över att få vara del av den.

Kvinnor på rad på en scen, en talstol till höger där två ytterligare kvinnor står

Jämställdhetsminister Åsa Regnér var rörd även hon och menade att det nu är regeringens arbete att göra uppropens krav rättvisa. Det är strukturella orättvisor och inget privatpersoner ska behöva bära. Hon påpekade även vikten av att få bort kvinnoföraktet, det är där mycket börjar.

Samhället går inte framåt om vi inte löser de här problemen. Det behövs göras handfasta saker för att förändra Sveriges jämställdhet. Och vi vill inte vänta till efter valet. Förändring behövs nu! Vi har gjort grundjobbet åt regeringen – en välpaketerad present – en lista med välbehövliga förändringar att börja jobba ifrån. Och vi ser fram emot att se dem genomföras.

Jag är väldigt stolt över detta arbete och ser fram emot att fortsätta, tillsammans!

Närbild på svart tröja med vit ruta met texten #metoobackstage i. i övre högra hörnet logotyp för SVT2

Punkterna på kravlistan

  1. Använd #metoo-uppropens expertis i statliga utredningar.
  2. Satsningar på sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning.
  3. Inför nationell visselblåsarfunktion för landets skolor.
  4. Obligatoriska utbildningsmoment kring sexuellt våld.
  5. Ökad satsning på stöd och behandling.
  6. Skärpta krav på aktiva åtgärder och rapportering i arbetslivet.
  7. Utred fler anmälningar om sexuella trakasserier i arbetslivet.

Här kan du läsa debattartikeln: DN Debatt. ”Här är vallöftena som vi i metoo-uppropen vill se”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s