Ny granskning: 43 procent av höstens svenska filmer är A-märkta

Summary in English below.

Ett A med två ringar runt och texten BECHDEL - WALLACE TEST

Idag har en granskning gjord i FemFilmFest namn presenterats. Där framgår det att 43 procent av höstens svenska biopremiärer är A-märkta. Resultatet visar att det är lång väg kvar tills kvinnor får samma utrymme som män på duken.

För att passera märkningen, även kallad Bechdel-Wallace-testet, krävs att filmen har två namngivna, kvinnliga karaktärer som talar om något annat än en man. Att mindre än hälften av filmerna inte har det speglar en lång tid av mansdominerade berättelser.

Att föreställa sig det omvända, att fler än hälften av filmerna inte skulle ha med några män som talar med varandra, kan nog ingen föreställa sig. Men tyvärr är det så vardagen ser ut ur ett kvinnligt perspektiv vilket gör att vi går miste om många intressanta perspektiv och berättelser.

Lite bättre är det på regisidan där 46 procent av höstens filmpremiärer har en kvinna som regissör. Det är en ökning från förra året med 11 procent. Ett ökat antal kvinnor som regissörer och manusförfattare kommer att bidra till att fler nya historier får ta plats.

A-märkningen inte är någon garanti för att det är en inkluderande berättelse men det vi behöver är en variation av berättelser. Att en film passerar A-märkningen är ingen kvalitetsstämpel för att filmen är jämställd, eller att en som inte passerar skulle vara sexistisk. Men det sätter ljuset på behovet av mångfald inom film.

Fakta från FemFilmFests granskning av höstens filmer:

  • 43 procent av filmerna är A-märkta
  • 46 procent av filmerna har en kvinnlig regissör
  • 49 procent av filmerna har en kvinnlig producent
  • 37 procent av filmerna har en kvinnlig manusförfattare

A-märkta filmer:
7333 sekunder Johanna
All Inclusive
Efter Inez
Monky
Märta Proppmätt
Ouaga Girls
Shapeshifters
Silvana – Väck mig när ni vaknat
Solsidan
Vilken jävla cirkus

Här kan du läsa pressmeddelandet.

Summary in English

Today, a review made by FemFilmFest has been presented. It shows that 43 percent of the Swedish autumn feature film releases are A-labeled. To pass the test, also known as the Bechdel-Wallace test, there shall be two women speaking to each other about something other than men. The result shows that there is a long way left, until women get the same representation as men, on screen.

Behind the camera, you find that 46 percent of the movies are directed by a women. An increase by 11 percentage from last year.

Facts from FemFilmFest’s review of Swedish autumn movies:

  • 43 percent of the films pass the A-rate test (Bechdel – Wallace)
  • 46 percent are directed by women
  • 49 percent have a female producer
  • 37 percent have a female scriptwriter

Here you can read the press release (in Swedish).

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s