Kommunikation måste få folk att bry sig

Texten "Tillståndet i miljön" i vitt på mintgrön bakgrund, till vänster om texten IVLs logotyp

Konferensen Tillståndet i miljön arrangerades igår av IVL Svenska Miljöinstitutet. Jag har redan hunnit få frågorna “hur orkar du?” och “hur mår du idag?” efter det. Faktum är att jag mår strålande! Det var en väldigt upplyftande dag, miljön är hotad men det finns mycket hopp.

Det var så mycket positiv energi på plats med personer som verkligen vill göra nytta och bidra till en positiv förändring. Med inledande fakta där Eva Svedling, statssekreterare utrikesdepartementet, berättade om vår största miljöbudget någonsin. Där ligger fokus på lokal klimatomställning i hela landet, fossilfria resor och transporter och förnybar energi.

På plats var även miljöminister Karolina Skog som talade om några av de prioriteringar det fokuseras på närmsta tiden. Förutom det olagliga fisket som pågår är det plast i haven. Ett problem som har pågått länge men utan uppmärksamhet. Folk har blundat för det på grund av att det sker under ytan. Så det har nu högsta prioritet enligt Karolina, ett otroligt allvarligt problem.

Att kommunicera hållbart

Ett av de ur kommunikativt hänseende mest intressanta delarna under dagen var “Att kommunicera hållbarhet – till alla” med Jakob Trollbäck, The New Division, Victoria Wibeck, Linköpings universitet och Göran Finnveden, KTH.

Jakob som arbetat med att ta fram kommunikationen för hållbarhetsmålen berättade om hur fokus bör riktas mot att få människor att bry sig. Om de inte gör det kommer de inte heller att ändra på sig. Att alla handlingar är emotionellt grundade.

Och här kunde Victoria fylla på med sin forskning om vad som formar våra uppfattningar. Många vill leva miljövänligt och göra skillnad men tycker att det är svårt att veta om en gör rätt och om det verkligen gör någon skillnad. Här behövs mer och tydligare kommunikation. Det ska vara lätt att göra rätt helt enkelt.

Men det är inte alltid helt enkelt. Det behövs olika metoder, framför allt för att få människor delaktiga. Göran påpekade att det idag kommuniceras dubbla budskap. Det tillsätts inga panikåtgärder eller kriskommissioner. Det signalerar att det är lugnt men så är det ju inte.

Innovation ger nya lösningar

Nej, det är det inte. Men faktum är att, som jag nämnde inledningsvis, det är ändå positivt. Det kommer massor av bra initiativ, företag och forskare driver fram innovativa lösningar och de unga har sedan länge anammat nya vanor. Delningsekonomin är en viktig faktor som kommer att bidra till positiv förändring.

Så en mycket bra dag som gav positiv energi. Tack IVL för en riktigt givande konferens! (Ni är välkomna att höra av er inför nästa konferens om ni vill ha hjälp att göra konferensen mer tillgänglig. Hållbarhet ska inkludera även människor, social hållbarhet hänger samman med det övriga innehållet på dagen).

SparaSpara

SparaSpara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s