Tillsammans och för alla

Tekniska museet är ett av tre museer som har blivit nominerat till Årets museum 2016. Arbetet med inkludering är en viktig fråga för museet och också en bidragande del till nomineringen. Som projektledare för kommunikationen gällande detta har jag blivit ombedd att skriva några rader om arbetet som del i en stafettblogg hos Riksförbundet Sveriges museer.

Jag påpekar vikten av att det är en demokratisk rättighet att kunna ta del av kultur och att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Museet har därför arbetat med en strävan att vara 100 procent för alla.

Installationen Forma i luften i utställningen MegaMind på Tekniska museet. Foto: Emma Fredriksson.

Utställningen MegaMinds tillkomst vilar på ledorden “tillsammans” och “för alla” och är skapad i samarbete med barn med olika funktionsförutsättningar. Detta har gjort att den är inkluderande och nyskapande. Att få vara projektansvarig och driva kommunikationen för museets inkluderingsarbete är därför inget annat än ren glädje. Jag behöver knappast tillägga att det inte är bara med glädje jag gör detta arbete utan även med stolthet.

Jag hoppas givetvis att Tekniska museet vinner, det är de värda. Det skulle bidra till att öppna upp för ännu fler samtal och samarbeten som i sin tur bidrar till större inkludering. Att museer ska vara ett självklart alternativ för alla – oavsett  funktionsförutsättning.

Här kan du läsa hela bloggtexten hos Riksförbundet Sveriges museer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s